A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Marhahúsleves recept

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak.
Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen.

Hozzávalók / 8 adag
A leveshez
1 kg marhafartő
0.5 kg marhalábszár
1 kg marhacsont (ritkacsont)
30 dkg marha velőscsont
0.5 kg sárgarépa
0.5 kg fehérrépa
1 kis db zeller
1 kis db karalábé
15 dkg kelbimbó
1 nagy fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 ek bors
só ízlés szerint
2 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

A levesbetéthez
20 dkg cérnametélt

Elkészítés
Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többi répát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.
A leves levét másik fazékba szűrjük.
A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshez adjuk a velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések