A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Románia: “Inkább a muszlimok, mint a magyarok…”

Csúcspozícióhoz juthat a román politikában a muszlim kisebbség a magyar kisebbség rovására – írja a Heti Válasz csütörtöki számában. Hozzáteszik, a lépés annak tulajdonítható, hogy a bukaresti kormány jó színben akar feltűnni a muzulmán körökben.
Csak az amerikai tanácsadóknak köszönhetően sikerült megakadályozni Romániában, hogy végül nem nevezték ki Sevil Shhaideh regionális fejlesztési minisztert az első női és első muzulmán kormányfőnek – írja Barabás T. János véleményére hivatkozva a Heti Válasz. A Külügyi és Külgazdasági intézet vezető elemzője szerint mindez annak tudható be, hogy Shhaideh szír származású férje nemzetgazdasági kockázatot jelent az ország számára, mivel a férfi Bassár el-Aszad elnök híve, korábban a damaszkuszi mezőgazdasági minisztérium tisztviselője volt.

A cikk szerint a kinevezés ötlete része annak a bukaresti stratégiának, miszerint Bukarest a helyi muszlim kisebbséget felhasználva tüntetné fel magán előnyös színben az iszlám világban. Bár egyelőre Shhaideh-nek meg kellett elégednie a miniszterelnök-helyettesi pozícióval, a muszlim kisebbség jó pozíciókat szerzett a román közép-, és felsővezetésben. A román miniszterelnök alá tartozó Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának államtitkári posztját például a tatár származású Amet Aledinnnek adták át, ezzel szakítva azzal a hagyománnyal, hogy a posztot a legnagyobb kisebbség képviselője töltse be. Ennek köszönhetően 2015 októberében az előző román kormány minden különösebb indoklás nélkül menesztette az RMDSZ-es Laczikó Enikő Katalint.
A Heti Válasz arról is ír, hogy a muszlim kisebbség Románia népességének csak mintegy 0,3 százalékát teszi ki. Ettől függetlenül az ország az elmúlt évtizedekben fokozatosan nyitott Törökország felé, így adott a hatóság a fővárosban egy gigamecset felépítésére is. Jelenleg 80 imahely áll az iszlám követőinek rendelkezésére. A román sajtó többször is hangot adott az iszlamizált diplomáciával kapcsolatos fenntartásainak, mivel az Iszlám Állam kimondott célja a balkáni térség destabilizációja, így előfordulhat, hogy Románia is a muszlimok szélsőséges toborzásának célpontjává válhat.

Teljes cikk a Heti Válasz csütörtöki számában olvasható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések