A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezek a leukémia tünetei felnőtt korban. Mindenkinek tudnia kéne

Ha mindet tapasztalod, akkor fennáll a gyanú.
Azoknál, akik leukémiában szenvednek, a csontvelőben termelődő új fehérvérsejtek közül egy mutálódik, aztán rákosan átalakul. A kóros fehérvérsejt ezután lemásolja önmagát - klónokat gyárt -, így növekszik egyre jobban a baj. A kóros fehérvérsejtek idővel megjelennek a vérben is. Attól függően, hogy a betegség milyen gyorsan lép fel és alakul ki, illetve hogy melyik fehérvérsejt-típus mutálódott, különböző leukémia fajtákról beszélhetünk. Ezek jellemzően más és más korosztályra jellemzőek. Mi most annak a típusnak a tüneteit soroljuk fel, ami gyakorlatilag csak felnőtteket érint (krónikus limfoid leukémia - CLL).

1. Sápadt bőr

Ahogy a betegség egyre inkább előrehalad, a rákos fehérvérsejtek megakadályozhatják a csontvelőben az egészséges vörösvérsejtek és a vérlemezkék képződését. Ezért vérszegénység (anémia) léphet fel, ami miatt a beteg sápadt.

2. Fáradtság

Ahogy sok más betegségnek, úgy a leukémiának is a fáradtság az egyik tünete. Ennek oka lehet, hogy nincs elegendő oxigént szállító vörösvérsejt. Tehát ha folyamatosan kimerült vagy, nincs energiád, holott korábban ez nem volt rád jellemző, mindenképpen mondd el az orvosnak.

3. Gyakori fertőzések, láz

A fehérvérsejtek az immunrendszer katonái, nagyon fontos szerepet töltenek be a különböző kórokozókkal szembeni védekezésben.  A leukémiás fehérvérsejtek azonban nem tudják ellátni a fehérvérsejtek feladatát, nem tudnak megvédeni a szervezetet a betegségektől. Ezért van az, hogy a leukémiás betegek gyakrabban betegednek meg az átlagosnál, és a láz is gyakoribb.

4. Légszomj

Az alacsony vörösvérsejtszám következtében légszomj alakulhat ki, hiszen a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a sejtekbe. Akkor lehet leukémia a háttérben, ha a légszomj főleg fizikai megterhelés során jelentkezik, illetve akkor, ha ez korábban nem volt rád jellemző.

5. Lassan gyógyuló sebek

Ha úgy érzed, egy örökkévalóság, mire a kisebb sérüléseid, vágásaid meggyógyulnak, vagy ha nagyon sérülékeny vagy, és a legkisebb erőhatásra is véraláfutások keletkeznek a bőrödön, elképzelhető, hogy leukémia bújik meg a háttérben. Ennek oka az, hogy a vérben nincs elég vérlemezke.

6. Egyéb tünetek

Az eddig felsoroltak a leggyakoribb tünetek, de leukémiára utaló jel lehet az éjszakai izzadás, a csont- és ízületi fájdalom, a megnagyobbodott nyirokcsomó, a fogíny gyulladása valamint a hasi fájdalom. Ez utóbbit az magyarázza, hogy a leukémiás sejtek gyakran összegyűlnek a vesében, a májban vagy a lépben, ennek következtében ezek a szervek megnagyobbodnak, s ez okozza a hasi fájdalmat. És természetesen, mint nagyon sok betegség és ráktípus esetén az indokolatlan fogyás is tünet lehet.

Így diagnosztizálja az orvos a bajt

Ha a tünetek alapján az orvosban felmerül a leukémia gyanúja, vérképvizsgálatra küld, ahol megnézik a vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számát. Ha az eredmények alátámasztják a gyanút, a csontvelőt is megvizsgálják. Ha a leukémia gyanúja bebizonyosodik, a betegség típusának megfelelően négyféle terápiás mód jöhet szóba: a kemoterápia, a sugárkezelés, a csontvelő-transzplantáció, valamint az úgynevezett "biológiai terápia" - ez utóbbit egyre gyakrabban és eredményesebben alkalmazzák.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések