Hirdessen itt

Hallottál már az értornáról? Mindenkinek hasznos!

A vénák károsodásának vezető tünetei: a lábak indokolatlan fáradtsága, a „nehézláb” érzés, égő jellegű érzészavar, a takaró tűrésének képtelensége, lábduzzanat. 
A vénatágulatok felületes formáit nem mindig kíséri a mélyvénák működési zavara – melyet elsősorban a billentyűk zárási elégtelensége okoz. Hosszú fennállása a vénás nyomásemelkedés miatt a vénatágulat terjedését idézi elő. Ezeken a szakaszokon lelassul a vérkeringés, s a tartós vérkeringési zavar vérrögösödéshez – trombózis – vezethet. Figyelmeztető tünetei: vörhenyes, tejeskávészerű, később barnás, majd kifejezett bőrmegkeményedéssel kísért elváltozások formájában, melyek általában 5–15 év alatt alakulnak ki.

Hajlamosító tényezői a visszértágulat mellett, s az igen ritka – 1:10000 arányú – genetikai adottságokon kívül a gyulladásos megbetegedések és a fizikai inaktivitás, valamint ifjú hölgyek esetén a fogamzásgátló tabletták szedése. Kiemelten magas kockázattal jár a mozgásszervi gyulladásos megbetegedéseket kísérő, a traumatológiai, ortopédiai, nőgyógyászati, urológiai és hasi sebészeti műtéteket követő ágynyugalmi időszak, valamint ugyanezen szakterületek műtéti beavatkozást nem igénylő gyulladásainak köre. Ez esetekben a vérrög oldását célzó, majd véralvadásgátló kezelést megfelelő kompressziós fokozatú rugalmas harisnya és értorna alkalmazásával egészítik ki.Image result for értorna gyakorlatok

A nyirokkeringés zavarának jellemzője a végtagok – testtartástól függetlenül is kialakuló – vizenyőssége. Elsősorban hegesedéseket kiváltó gyulladások, operációkat követő kötőszövetes zsugorodás által leszorított nyirok erek, valamint egyes kórokozók által kiváltott nyirokérgyulladások, következtében lép fel. Leggyakoribb nyirokkeringési zavart okozó megbetegedés az orbánc, amelynek kialakulásában a vénás és artériás keringészavar mellett a cukorbetegség is szerepet játszhat. Elsősorban a pedikűr igényel megfelelő óvatosságot. Már kialakult keringészavar esetén – legyen az nyirok vagy vénás – a kiváltó ok kezelése mellett a végtagduzzanat csökkentésére a végtag egészére kiterjedő kompressziós kezelés mellett kötelező az aktív tréning, az izommunka.

Kiegészítésként – nem fekélyeskélyes végtag esetén – a masszázs mellett a jól vezetett hydro-, galvanoterápia is kedvező hatású lehet. A megelőzést, illetve a folyamat lassítását szolgálják az erek rugalmasságára ható gyógyászati és nem gyógyászati készítmények, eljárások: a vadgesztenye tartalmú kivonatok, pakolások, az aprómagvas gyümölcsök (ribizli, szeder, málna, szamóca) magas koncentrációjú érfal erősítő vitaminjai, a napi 30–40 perces átmozgató jellegű tréning és az óránként legalább 10 perces séta.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések