A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“Nagyon nehéz nekünk, Magyarország felé szinte lehetetlen átjutni, nem tudjuk, mit csináljunk”

Kedden életbe lépnek a szigorítások a déli határon: a menedékkérőnek a tranzitzónában kell megvárnia, hogy megvizsgálják kérelmét. A Szerbiából érkező hírek alapján úgy tűnik, hogy elrettentő hatása van az újabb magyar szigorításnak, a próbálkozók száma ugyanis egyre csökken.
Idén eddig vasárnap volt a legkisebb mozgás a déli határt védő kerítésnél. Mindössze egy bevándorló próbált meg illegálisan bejutni Magyarországra. A rendőrség összesítése szerint a múlt héten a magyar határ térségében összesen 41 embert tartóztattak fel a rendőrök és kísértek vissza a kerítéshez. Más határszakaszon és az ország belsejében pedig összesen hét határsértőt fogtak el.

CSÖKKEN AZ ILLEGÁLIS BELÉPÉSI KÍSÉRLETEK SZÁMA

Az illegális belépési kísérletek száma a kerítés építése és az újabb szigorítás bejelentése óta folyamatosan csökken. Az elmúlt napokban sokszor maradt tíz alatt a kísérletezők száma. Közben Röszkénél és Tompánál már minden készen áll a jogi határzár bevezetéséhez. Helyükön vannak a konténerek, és a bővítés utolsó simításait végzik a fogvatartottak. Az új szabályok életbe lépéséig már csak egy nap maradt. Keddtől már a menekültügyi eljárásokat a határon folytatják le. A menedékkérelmet benyújtó migránsoknak ott kell majd megvárhatják ügyük jogerős elbírálását. De azokat a bevándorlókat is tranzitzónákba szállítják majd, akiket az országon belül tartóztatnak fel, vagy jelenleg a nyílt befogadó központokban vannak. Az országban a nyílt táborokban jelenleg a március 21-i adatok szerint 119-en várakoztak. Az elkövetkező napokban várhatóan őket is a határhoz szállítják majd. Ott folytatódik az eljárásuk.

TANÁCSTALANOK A MIGRÁNSOK: MAGYARORSZÁG FELÉ SZINTE LEHETETLEN ÁTJUTNI

A szigorításról szóló hírek, a határ túloldalán futótűzként terjednek. Hétfőn is már csak néhány bevándorlót lehetett látni Szabadkán. A többség ugyanis már visszafordult Belgrádba. Aki mégis a határ közelében maradt azt mondja, már szinte lehetetlen átjutni a határon, ezért most tanácstalanok.

Nagyon nehéz nekünk, Magyarország felé szinte lehetetlen átjutni, nem tudjuk, mit csináljunk” – mondta egy migráns. Március 7-én döntött az Országgyűlés a jogi határzárról. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Forrás: pestisracok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések