Hirdessen itt

Titkos találkozót tartottak Rómában

Az ANSA hírügynökség líbiai forrásokra hivatkozva azt írja: Líbia egyik felét ellenőrző tobruki parlament elnöke és az ENSZ támogatta líbiai nemzeti tanács elnöke Rómában egyeztetett az olasz kormánnyal, még pénteken.
A titkos találkozó a hétvége egyik nagy szenzációja Olaszországban, melyet egyébként a külügyminisztérium nem erősített meg. 

A sajtó viszont úgy tudja, Angelino Alfano olasz külügyminiszter kezdeményezte az egyeztetéseket. Az ügy apropója nem is lehet más, mint az országot sújtó rekordméretű migráció.
Agila Száleh Ísza a tobruki parlament elnöke és Abderrahmán asz-Szwehíli, a 2015 decemberében megalakult líbiai nemzeti tanács elnöke az észak-afrikai országban szembenálló erőket képviseli. 

A Líbia keleti felét ellenőrző tobruki parlament és a mögötte levő tobruki kormány, amelyet Halifa Haftár tábornok vezet, nem ismeri el a Tripoliban működő nemzeti egységkormányt Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel az élén. Utóbbit az ENSZ támogatta nemzeti tanács hozta létre.

Az ANSA Paolo Gentiloni olasz kormányfőt idézte, aki a héten zajlott washingtoni látogatása során a líbiai nemzeti megbékélés akadályának Halifa Haftárt nevezte.

Az olasz miniszterelnök hozzátette, hogy a tábornoknak szerepet kell adni anélkül, hogy ő vezesse Líbiát. Hangsúlyozta, hogy miközben Moszkva a tobruki kormányt támogatja, a térség országai nem Haftárt akarják látni Líbia élén.

Róma 2015. decemberében líbiai békekonferenciát rendezett. Idén februárban a római és a líbiai nemzeti egységkormány migrációs megállapodást írt alá, amelyet a tobruki erők nem fogadtak el. Április elején szintén olasz sajtóértesülésekből derült ki, hogy a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések