Hirdessen itt

Everest-expedíció - Klein Dávid és Suhajda Szilárd elindultak a csúcsra

Elindult a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására helyi idő szerint kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a "csúcsmászó kört" - közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére - olvasható az összegzésben.

Mindezek után a csapat egy már bevált, minden expedíció során alkalmazott stratégia szerint levonult "mélypihenőre", amelynek helyszínéül a magyar hegymászók a serpák fővárosát, a 3440 méteren lévő Namche Bazaar nevű városkát választották. Az oxigéndús környezetnek köszönhetően a szervezetük hatékonyabban és gyorsabban képes a regenerálódásra, ami a sikeres csúcstámadás egyik fontos tényezője lehet. 

A "mélypihenő" napjai alatt Klein Dávid és Suhajda Szilárd folyamatosan elemezték az időjárás-előrejelzéseket, valamint egyeztetettek más expedíciókkal is a csúcsmászás lehetséges dátumáról. Az oxigénpalack nélkül mászók számára az úgynevezett időjárási ablak - vagyis az a néhány nap, amikor enyhe a szél és alacsony a páratartalom - létfontosságú. 

A két hegymászó a kedden kezdődött csúcsmászó kör alatt napról napra és táborról táborra haladva oxigénpalack nélkül közelíti meg a világ legmagasabb pontját. Alszanak 6400 és 7200 méteren, majd miután elérték a négyes tábort, onnan néhány óra pihenés majd egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan este indulnak tovább a csúcs felé, hogy másnap közösen felérjenek a 8848 méter magas csúcsra.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések