Hirdessen itt

Ferenc pápa a Putyin-Trump barátság miatt aggódik, Európai Egyesült Államokat akar, tele sok-sok migráns testvérrel

Aggodalmát fejezte ki a nagyhatalmak közötti “nagyon veszélyes szövetségek” lehetősége miatt Ferenc pápa, aki a migrációról is beszélt a La Repubblica olasz napilapnak. 
Európáról szólva úgy vélekedett, európai föderációra van szükség, hogy „törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek“, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben „Európa nem fog érni semmit a világban“.

A katolikus egyházfő óva intette a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót, mint intézményt tömörítő G20-csoportot a „veszélyes és torz szövetségek” megalakításától, amelyek kárt okozhatnak a szegényeknek és a bevándorlóknak. „Aggaszt, hogy nagyon veszélyes szövetségek alakulhatnak a torz világszemléletű hatalmak között“ – mondta Ferenc pápa, az Egyesült Államok és Oroszország, Kína és Észak-Korea, az orosz és a szíriai elnök közötti szövetséget emlegetve. 

Ferenc pápa veszélyesnek tartja a kialakult migrációs helyzetet is, amely a mai világ „központi és növekvő problémája“, a szegényeket, a gyengéket, a kirekesztetteket érinti, akikhez a kivándorlók is tartoznak. Hangsúlyozta, hogy a G20-csoport hamburgi találkozón olyan döntések születhetnek, amelyek “a fél világ migránsait sújthatják”. Megjegyezte, hogy vannak országok, ahol a szegényeket nem a migráció teremti, hanem az adott ország társadalmi nehézségei, „máshol viszont kevés a helyi szegény, mégis félnek a migránsok inváziójától“.

Európáról szólva a katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy európai föderációra van szükség, hogy „törvényekről és magatartásról ne egyedi politikusok döntsenek“, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségi parlament, máskülönben „Európa nem fog érni semmit a világban“. Ferenc pápa a hamburgi csúcs alkalmából levelet intézett a házigazda Angela Merkel német kancellárhoz a világban zajló konfliktusok leállítását sürgetve.

Szombati Twitter- bejegyzésében Ferenc pápa azt írta, a migránsok fivéreink és nővéreink, akik jobb életet keresnek távol a szegénységtől, éhezéstől, háborútól.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések