Hirdessen itt

Botkát már a saját pártjában is egy sömmi embörnek nézik

Botka László javaslatával szemben az összefogáspárti Kunhalmi Ágnes lett a szocialisták budapesti választási bizottságának vezetője. A döntés jól mutatja a már korábban is érzékelhető tényt: a szocialisták nagy része nem igazán támogatja saját miniszterelnök-jelöltjét, aki mind szavazói, mind pártja körében elvesztette tekintélyét.
Bár Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Tóth Józsefet, a XIII. kerületi polgármestert javasolta a párt budapesti kampányának vezetésére, a szocia­listák fővárosi szervezete hétfőn egyhangú szavazással felállította a budapesti választási bizottságot, amelynek elnöke Kunhalmi Ágnes lett.

Ez azért is érdekes, mert míg Botka László ellenzi a DK-val való együttműködést, addig Kunhalmi támogatja azt. Bár Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy mindenben egyeztetett Botkával, nem vennénk rá mérget, hogy a feszültség kicsi volna Botka és pártja között. Ezt alátámasztja, hogy a Magyar Idők szocialista elnökségi forrásai szerint a párt egyöntetűen az összefogás mellett áll, bár ezt talán Kunhalmi megválasztása is bizonyítja.

A lap azt is megemlíti, hogy a pártban lelkesen fogadták a fejleményt, és sokan abban reménykednek, hogy az összefogás melletti példa országszerte is ragadós lesz. Erre elvileg van is esély, a Magyar Idők információi szerint a fővárosi MSZP mellett minden fontos megyei szervezet is a baloldali pártokkal, ezen belül leghangsúlyosabban a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val való összefogás pártján áll.

Botkát egyébként nemcsak saját pártja kritizálja, hanem az MSZP egykori koalíciós partnere, az azóta szerencsére megszűnő SZDSZ korábbi elnöke, Kuncze Gábor is. Szerinte a jelenlegi választási törvény kikényszeríti az összefogást, ezért ha a baloldali, ellenzéki pártok nem működnek együtt, akkor marad a jelenlegi kormány. Ha pedig egyáltalán nem működnek együtt, akkor kétharmaddal marad Orbán – hangoztatta Kuncze.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések