A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A migráció megállításának kérdése dönti el az olasz választásokat

Az Olaszországba érkező migráció elleni keményvonalas politika ígérete a szavazók egyharmadának támogatottságát biztosíthatja a március 4-i parlamenti választásokon – olvasható abban az új közvélemény-kutatásban, amelyet az Il Messaggero nevű olasz napilap közölt kedden. Az illegális bevándorlás megállítása, a migránsok Itáliából történő kitelepítése immár nemcsak a politikai jobb, hanem a baloldalon is egyre sürgetőbb téma.
A mostanában készítette közvélemény-kutatások egyetértenek abban, hogy az olaszok egyharmada a migrációval szemben szigorú fellépést ígérő pártokra adja szavazatát. Ezzel magyarázza az Il Messaggero az olasz jobbközép politikusok folyamatos kampánykijelentéseit az itáliai partokhoz érkező bevándorlótömegek megállításáról. A keményvonalas migrációs politika a különféle felmérésekben a szavazatok átlagosan harminc százalékát éri. Az adatok szerint az olasz választókat leginkább az illegális bevándorlás témája érdekli, amelyet egyedül az adócsökkentési ígéretek előznek meg. Az egyik kutatásban az olaszok csaknem kétharmada az adókulcsok csökkentését tartja a legfontosabbnak, negyvennyolc százalékuk pedig azt, hogy a kormányra kerülő erő mindenekelőtt az olaszokkal törődjön.
A kutatások azt mutatják, hogy a migráció feltartóztatásának kérdése országosan aktuális, vagyis északtól délig foglalkoztatja az olasz választókat. Elsősorban azonban a közép- és alsóbb társadalmi rétegek, valamint a külvárosokban élők szavazatát befolyásolja. A felmérések szerint még a balközép választók ötöde – ami kétmillió szavazatot jelent – is támogatja a szigorú migrációs politikát, mivel veszélyt érez és aggódik a fennálló olasz jóléti rendszer miatt, ha az ingyenes egészségügyi ellátást vagy az önkormányzati lakásokat a migránscsaládokkal is meg kell osztani.
Silvio Berlusconi, a jobbközép választási koalíciót vezető Hajrá Olaszország (Forza Italia) elnöke többször hangoztatta, hogy a jobbközép győzelme komoly fordulatot jelent majd az olaszországi migrációs politikában az Itáliában tartózkodó félmillió illegális bevándorló eltávolításával. Attilio Fontana, aki a jobbközép jelöltje az északnyugati Lombardia tartományban, kijelentette: elég volt az Olaszországot elfoglaló bevándorlókból. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének jelszava szerint a migránsok befogadása helyett először az olaszok életminőségét kell javítani. A felmérések szerint a balközép politikusok népszerűségi listáját is az a Marco Minniti vezeti, aki belügyminiszterként az utóbbi hónapokban lelassította az Olaszországba érkező migrációt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések