A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy holland napilap is beszállt a magyar választási kampányba

Egy holland lap részletesen foglalkozott a Nyomtass te is! kezdeményezéssel, amiről idehaza az Index adott hírt, lelkendezve. A holland lap gyakorlatilag szóról-szóra hozta az idehaza már jól ismert balliberális toposzokat a sajtószabadság halálától, az ellenzéki média eltűnésén át a buta, igénytelen vidékiek sugalmazásáig. Persze ez csak véletlen lehet, a holland szerző bizonyára a saját véleményét közölte a sommás kijelentéseivel.
Hollandia hatodik legnagyobb példányszámú napilapja, a Trouw (Hűség) internetes kiadása közölt cikket a Nyomtass te is! kezdeményezésről, amelyről nemrégiben a PestiSrácok is hírt adott. A holland riport azzal az erős felütéssel indít, hogy az ellenzék nehezen hallatja a hangját Magyarországon, ezért nyomtatott hírekkel kell házalni, mint a kommunista időkben. Az természetesen kimaradt az irományból, hogy a nagy hírportálok többsége és a legnézettebb tévécsatorna is masszívan balliberális irányultságú. A holland újság azt írja, hogy a magyar állami tévé és rádió szoros belső cenzúra alatt áll, míg „több, eredetileg független médium”, mint a TV2, az Origo, valamint az összes régiós újság Orbán Viktorhoz közeli üzletemberek kezébe került. Abba talán felesleges újra meg újra belemenni, hogy korábban szinte a teljes magyar médiapiac balliberális szellemiségű volt, beleértve az azóta tulajdonost cserélt médiumokat is, mégsem jajongtak az aggódó hangok Nyugatról. Az viszont ugyancsak különös, ahogy a Népszabadság bezárásáról szóló kötelező sirámok letudása után a vidéki lapok sorsáról számol be a Treuw. Az ezektől elbocsátott, MSZP-hez kötődő újságírókat „kritikus helyi újságíróknak” nevezi, arról viszont elfelejt szót ejteni, hogy például egy interjú meghamisítása mennyiben fér bele a szakmai követelményekbe.
A holland cikk döbbenten közli, hogy a kommunista időszak betiltott irományaira emlékeztet az a szamizdatos megoldás, amit a Nyomtass te is! kezdeményezés csinál. Hozzáteszi persze, hogy az akkori időkkel szemben, most semmi sincs tiltva, Magyarországon sajtószabadság van, az ellentmondást azonban nem oldja fel. Csupán azt emeli ki ­– kritikátlanul átvéve a körúton belüli értelmiség vidékieket mélyen lenéző narratíváját –, hogy vidékre nem nagyon jut el minden információ.
A 2010-ben elfogadott magyar médiatörvényt is sérelmezi a holland lap, például azt a részét, amely szerint komoly bírság szabható ki a médiumokra a kisebbségek vagy a magyarság elleni gyűlöletkeltés miatt. A fennhéjázó hangnemből ítélve, Hollandiában mindenkihez eljut minden információ, a Trouw viszont úgy látszik, nem értesült róla, hogy például a Facebook éppen többek között a gyűlöletbeszéd korlátozására hivatkozva húzza sosem látott szorosra a cenzúrát. Végül még képes fokozni a nagyképű kinyilatkoztatást a Trouw szerzője, és megállapítja:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések